Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o forma de dementa.

Alzheimer este o boala progresiva, incurabila, care distruge treptat celulele Alzheimer inseamna uitare. Dementia neuronale. Pacientii afectati incep sa aiba probleme de memorie, tulburari comportamentale, precum si pierderea capacitatii de a indeplini activitatile zilnice. Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mintal la persoane varstnice si a devenit tot mai frecventa o data cu cresterea longevitatii.

Ritmul dezvoltarii bolii este diferit de la persoana la persoana. Daca boala avanseaza repede, asa va si continua. Daca la inceput boala progreseaza lent, asa va fi si pe parcurs. Din cauza subevaluarii bolii alzheimer, multi oameni nu iau in considerare faptul ca ar putea fi afectati in cazul aparitiei problemelor de memorie.

Majoritatea pacientilor diagnosticati cu boala Alzheimer au varsta peste 60 de ani.

Dementa nu afecteaza doar pacientul, ci are repercursiuni si asupra familiei si a celor implicati in ingrijirea bolnavului. De multe ori, datorita sentimentelor de disperare si a descurajarii membrilor de familie in fata unor manifestari si gesturi greu de inteles ale celor bolnavi se pot crea situatii care par fara iesire. Adesea, varstnicii par a nu mai fi persoanele care erau inainte de declansarea bolii. Un diagnostic precoce si precis, alaturi de un tratament sustinut pe termen cat mai lung, este cheia succesului si unica speranta a pacientilor si familiilor lor. De aceea recomandam un consult la primele simptome ale bolii (mai ales persoanelor in varsta).

Medicul Adrian Stanescu – despre dementa Alzheimer

Cauzele bolii Alzheimer

Personalitatea individului, sanatatea generala si situatia sociala reprezinta cei mai importanti factori care determina modul de impact al dementei asupra persoanei.

Cu cat se inainteaza in varsta, cu atat riscul aparitiei bolii este mai mare, desi nu este parte a procesului de imbatranire. Se stie ca dementia este o boala care se transmite genetic.

Pe langa varsta si istoricul familiei, mentionam si urmatorii factori care pot duce la dementia:

  • tensiune arteriala ridicata pentru o perioada indelungata de timp;
  • trauma la nivelul capului, in trecut;
  • nivel ridicat al homocisteinei (o substanta chimica din organism care contribuie la boli cronice precum boli de inima, depresii si posibil Alzheimer);
  • sexul feminin – pentru ca femeile traiesc mai mult decat barbatii, riscul de a se imbolnavi de Alzheimer este mult mai mare.

Vezi care sunt simptomele bolii Alzheimer.  Pagina urmatoare >>

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates