Simptome

Cele mai obisnuite simptome ale bolii alzheimer sau ale dementei sunt:

Pierderea memorieiSimptome alzheimer | dementia

Scaderea memoriei, in special a memoriei de scurta durata este cel mai obisnuit  prim simptom al dementei. Persoanele care uita in mod obisnuit isi amintesc de regula anumite lucruri asociate faptului uitat.

Probleme cu limbajul

Cateodata fiecare dintre noi avem dificultati in a ne gasi cuvintele potrivite.
O persoana suferind de dementa  uita cuvintele simple sau le inlocuieste cu cuvinte neobisnuite, facand vorbirea sau scrierea dificil de inteles

Dificultati in realizarea sarcinilor obisnuite

Persoanele suferind de dementa au dificultati in realizarea sarcinilor cotidiene, care de regula noua ne sunt asa de familiare incat nu ne mai gandim cum le facem.
O persoana cu dementa va uita ordinea in care se imbraca hainele sau care sunt pasii necesari pentru prepararea unei mese.

Discernamant diminuat sau in descrestere

O persoana suferind de dementa se imbraca nepotrivit, poarta mai multe atricole de imbracaminte intr-o zi calda sau prea putine intr-o zi rece. Apar dificultati in urmarirea unei conversatii sau probleme in platirea facturilor lunare.

Rataceste lucruri

Oricine isi poate rataci din cand in cand cheile sau portofelul.
O persoana suferind de dementa va pune lucrurile in locuri neobisnuite ca de exemplu: fierul de calcat in frigider sau ceasul de mana in bolul de zahar.Dezorientare in timp si spatiu.

Cateodata cu totii uitam zilele saptamanii sau unde trebuie sa mergem, pe cand persoanele suferind de dementa se pierd in locuri familiare, de exemplu pe strada unde locuiesc. Uita unde se afla sau cum au ajuns acolo si nu stiu sa se mai intoarca acasa. Ei pot confunda  noaptea cu ziua.

Modificari in dispozitie sau comportament

Oricine poate deveni trist sau indispus din cand in cand.
O persoana cu dementa poate deveni neobisnuit de emotiva si trai modificari rapide ale dispozitiei, aparent fara nici un motiv. Ca alternativa, o persoana cu dementa poate deveni mai lipsita de emotii decat inainte.

Pierderea initiativei

Oricine poate sa simta cateodata oboseala de a mai face gospodarie, afaceri sau obligatii sociale. O persoana suferind de dementa poate deveni pasiva; de exemplu sta in fata televizorului ore in sir, doarme mai mult decat este obisnuit sau isi pierde interesul pentru hobby-uri.

Schimbari de personalitate

O persoana suferind de dementa se poate schimba intr-un mod dificil de inteles pentru anturaj. Poate deveni suspicioasa, iritabila, deprimata, apatica, anxioasa sau agitata – in special in situatiile in care tulburarile de memorie ii cauzeaza dificultati

(Sursa www.alzheimertm.ro)

Simptome cognitive

 • Tulburari de memorie: dificultatea de a-si reaminti informatii anterior invatate si imposibilitatea de a acumula informatii noi. Primele care se pierd sunt evenimentele recente, in timp ce amintirile vechi pot fi conservate.
 • Tulburari de vorbire: bolnavul nu isi mai gaseste cuvintele, chiar pentru notiuni simple.
 • Incapacitatea de a efectua diferite activitati motorii coordonate: bolnavul “nu mai stie” cum sa se imbrace adecvat, cum se descuie usa cu cheia etc.
 • Imposibilitatea de a recunoaste, identifica si denumi obiecte uzuale.
 • Tulburari ale functiilor de organizare a activitatilor zilnice, incapacitatea de a lua decizii.
 • Probleme legate de gandirea abstracta, tulburari de calcul, dezorientare temporala si spatiala, pierderea initiativelor.
 • False recunoasteri: la inceput dificultate in recunoașterea fizionimiilor cunoscute, urmata de identificari eronate, care pot provoca stari de anxietate.

Aceste simptome se caracterizeaza printr-un debut gradat, bolnavul dezvolta anumite strategii pentru a-si disimula dificultatile, pentru un anumit timp isi pastreaza o “fatada” inselatoare, declinul insa se agraveaza progresiv.

Simptome non-cognitive

 • Agitatie si agresivitate fizica sau verbala.
 • Tulburari psihotice: halucinatii, de obicei vizuale, idei delirante (de persecutie, de gelozie, de abandon etc.).
 • Tulburari ale dispozitiei afective: in principal depresie si anxietate, mai rar stari de euforie exagerata.
 • Tulburari ale comportamentului alimentar: reducere sau crestere exagerata a apetitului, alimentatie neingrijita, ingerare de substante non-alimentare.
 • Dezinhibitie sexuala: comentarii pe teme sexuale, gesturi obscene, mai rar agresivitate sexuala.
 • Incontinenta urinara si pentru materii fecale, satisfacerea nevoilor fiziologice in locuri neadecvate sau in prezenta altor persoane.

(Sursa wikipedia.org)

Medici specialisti recomandati

Medicul de medicina de familie
Medicul internist
Medicul de geriatrie
Medicul neurolog
Medicul psihiatru

<< Pagina anterioara | Despre Alzheimer | Video Alzheimer | Pagina urmatoare >>

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates