"/>

Situatia batranilor – dilema pensiilor in Romania

Nu e usor sa fi batran, iar dupa o viata intreaga de munca afli ca nu te asteapta un ajutor prea banos din partea statului. Criza, proasta administrare a fondurilor, proasta administrare a bugetelor de stat, instabilitatea politica, toate contribuie la inrautatirea nivelului de trai iar asta este tot ce ne lipsea.

Mai jos aveti un fragment dintr-un articol interesant.

“Cine nu are bătrâni să-şi cumpere, zice proverbul. Cine are prea mulţi, …să schimbe sistemul de pensii, zice teoria modernă. În 2006, potrivit datelor Eurostat, 5% din populaţia României era trecută de 65 de ani, adică aveam în jur de un milion de seniori. Un procent care putea să dea de gândit de atunci. Acum situaţia e şi mai gravă, după ce între 2006 şi 2008 minimum două milioane de români au plecat mai mult sau mai puţin oficial la lucru în Occident. Potenţiala lor contribuţie la sistemul de pensii autohton a dispărut, iar milionul de bătrâni este acum susţinut de mai puţini angajaţi. Mai mult, presiunea crizei care s-a amplificat în 2009 şi a dat pe afară în 2010 a accelerat dezechilibrele care deja existau.

Aşa se şi pot justifica două decizii ale guvernului. Scăderea pensiilor şi înşfăcarea unei părţi importante din aportul salariaţilor la fondurile private de pensii. Ambele eronate şi cu efecte catastrofale, prima pe termen scurt, prin scăderea consumului, condamnarea la sărăcie deplină şi încălcarea dreptului la proprietate a unei categorii importante, iar cealaltă pe termen mediu şi lung prin sabotarea singurei soluţii de a avea un sistem de pensii, cât de cât valabil, prin susţinerea pensiilor private.”

Mai multe puteti gasi pe businesscover.ro.

Lasa un comentariu

* sunt campuri obligatoriiWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates