"/>

Sonoterapia și meloterapia

Terapia prin sunete este o veche tradiție a budiștilor și a yoghinilor. Aceasta a fost studiată și demonstrată ca terapie încă de la jumătatea secolului al XIX-lea, însă efectele sale benefice sunt menționate chiar și în scrierile Vechiului Testament.

Introdusă în spitalele americane ca formă de terapie în anii 1950, sonoterapia și mai cu seamă una dintre ramurile sale, meloterapia, este astăzi folosită în nenumărate institute de cercetări și sanatorii, ca metodă complementară de tratament. Muzica poate ameliora și uneori poate vindeca anumite afecțiuni, printre care stărele provocate de stresul cotidian, nervozitatea, anxietatea, astenia fizică și psihică, durerile de cap, migrenele, insomnia, depresia, hipertensiunea arterială, palpitațiile, aritmia, dislexia, boala lui Parkinson, demența Alzeheimer, insuficiența cardiacă sau poate pur și simplu contribui la o stare fizică, psihică și spirituală mai bună.

Cu efecte benefice mai decât am putea crede, meloterapia ajută la obținerea unei stări de liniște și armonie interioară, diminuează tensiunile sistemului nervos, normalizează pulsul, topește neliniștile și induce o stare de calm, deși nici după atâta vreme, nu se cunosc precis mecanismele prin care muzica acționează asupra organismului uman.

Pentru ca terapia să funcționeze la capacitate maximă, pacientul poate asculta muzica stând pe un scaun comod, având coloana vertebrală dreaptă, cu palmele așezate în jos pe genunchi și cu ochii închiși, pentru o mai bună interiorizare și pentru o mai bună percepție în plan subtil. Cei care sunt obosiți sau bolnavi se pot așeza pe o saltea pusă pe podea, pe spate, cât mai relaxați, cu picioarele ușor depărtate și mâinile pe langă corp, cu palmele orientate în sus și cu ochii închiși.

Dincolo de beneficiile privind starea de liniște și relaxare, meloterapia înlesnește comunicarea, diminuează intensitatea stărilor de agresivitate și agitație, ameliorează depresia, fiind deosebit de utilă chiar și în cazul pacienților care suferă de afecțiuni precum Alzheimer.

Utilă oricui, indiferent că suferă sau nu de o afecțiune, meloterapia aduce zâmbete, liniște și calm, ușurează suferințe și apropie, iar noi tocmai asta căutăm să oferim zi de zi bătrânilor care ne calcă pragul.

Sperând că le putem aduce împreună clipe de liniște, vă lăsăm cu câteva compoziții destinate tratării unor afecțiuni specifice:

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates